flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роздуми журналістів на тему "Електронний суд"

03 липня 2013, 21:09

У майбутньому храми Феміди забудуть, що таке папір, і надсилатимуть сторонам лише електронні документи. Але для цього потрібні законодавчі зміни

Електронний суд — це вже не фантастика. Крок за кроком Україна рухається до його створення. Про це говорили учасники міжнародної конференції з інформаційних технологій в адміністративних судах.

Досвід Литви

Сьогодні ІТ відіграють важливу роль у судовому процесі. Важко собі уявити засідання в якомусь із храмів Феміди без звукозаписувальної техніки. Адже

навіть закон вимагає, аби судовий процес фіксувався технічними засобами. Також розподіл справ має відбуватись автоматично, а для цього потрібні відповідні комп’ютерні програми. Так що сьогодні важко собі уявити суд без використання ІТ.

4—5 червня в Києві говорили про ці «чудеса техніки». Так, голова Верховного адміністративного суду Литви Річардас Пиличаускас розповів про досвід його країни в застосуванні інновацій. За його словами, 1 липня цього року в Литві набуває чинності новий закон, який надаватиме кожному громадянину, підприємству право подати до суду документи в електронному, а не паперовому вигляді.

Також у жителів Литви з’явиться можливість ознайомлюватися з матеріалами справи в електронному вигляді. Як пояснив Р.Пиличаускас, люди можуть уходити в базу даних суду, продивлятися матеріали справи, прослуховувати записи засідань. Проте громадяни мають доступ лише до перегляду матеріалів тих справ, стороною в

яких вони є. Комп’ютерну програму, яка дозволяє приєднатися до бази даних суду, кожен може отримати електронною поштою.

«У нас передбачені три можливості ідентифікації особи, яка входить у базу даних: через банківську систему, за допомогою електронного підпису або генерування унікального коду», — пояснив Р.Пиличаускас.

Він розповів, що в Литві судова сис­тема пов’язана з банківською. Це зроб­лено, аби полегшити сторонам сплату відповідного держмита за розгляд справи. Тому людина, дані якої є в банківській системі, може з її допомогою входити й до бази даних суду.

Якщо громадяни не мають «зв’язків» з банками, то вони можуть при вході в судову систему використовувати свій електронний підпис. Також суд може згенерувати для позивача чи відповідача код, який той використовуватиме при вході в базу даних обителі Феміди.

Завдяки законодавчим змінам уся справа буде в

електронному вигляді. «Адже, наприклад, податковій часто доводиться сканувати матеріали справи, бо вони їм потрібні в електрон­ному вигляді. На це витрачається багато часу. Якщо з’являться «електрон­ні справи», ми зекономимо кошти не лише на поштові витрати, а й на папір, на «заправку» принтерів», — зауважив литовський гість.

Також він розповів, що в їхній країні використовують не тільки ці новації, а й те, чим сьогодні користується майже кожен, у кого є доступ до Інтернету. Р.Пиличаускас зазначив, що в їхнього суду є акаунт у Твіттері, а голова ВАС Литви спілкується з громадянами за допомогою скайпу.

Електронний суд

Заступник генерального директора Державного підприємства «Інформаційні судові системи» Віталій Живаєв розповів, які ІТ використовують в Україні та які новації планують упроваджувати в майбутньому, які кроки робить вітчизняна Феміда від електронного документообігу до електронного

суду.

Він уважає, що мета електронного суду — зробити правосуддя доступнішим, пришвидшити процес подання документів та отримання їх від суду, здешевити судовий процес як для сторін, так і для держави.

«Із 17 червня планується запровадити проект, який передбачає надсилання процесуальних документів сторонам у справі, в усіх місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції. Сторона має зареєструватися на судовому порталі, разом із позовною заявою подати заявку до суду про бажання отримувати процесуальні документи в електронному вигляді», — наголосив В.Живаєв.

Він запевнив, що в працівників суду не виникатиме труднощів із цим, для відправлення документів сторонам потрібен лише один клик мишкою. «Ми гарантовано отримуємо підтвердження доставлення документів на електронні скриньки сторін. Далі — справа людини: читає вона їх чи ні», — зауважив

В.Живаєв.

Проект «Електронний суд» апробувався в 15 судах. Сторонам надсилалися документи не тільки в електронному, а й у паперовому вигляді (поштою), бо законом не передбачена можливість надсилати лише електронні акти.

В.Живаєв пояснив, що проект реалізовували тільки в деяких судах, тому що потрібно було перевірити, як він працює, які в нього недоліки, почути відгуки про нього. «Деякі суди нам написали: «До нас ніхто не звертався, тому сказати, як ця система працює, ми не можемо», — підкреслив заступник гендиректора ДП «ІСС».

Тому, на його думку, необхідно не тільки запроваджувати інновації, а й рекламувати їх, інформувати про них. Так, незабаром на всіх сторінках судового порталу з’явиться банер, який рекламуватиме послуги електронного суду (мається на увазі не лише отримання процесуальних документів, а й СМС-повісток).

«Це по-перше. По-друге, ДП нині займається розробленням відповідного плакату, який розішле в усі суди. Він буде яскравим, і, мабуть, його вивісять на дошки оголошень.

Потреба в змінах

В.Живаєв також розповів про важливість такої інновації, як повідомлення про дату та час засідання за допомогою СМС-повісток. «Плануємо, що в середині червня випустимо цей проект у пілотну експлуатацію для 5 судів. Ми підключимо до проекту й адмінсуди, однак є один нюанс», — попередив В.Живаєв.

Він зазначив, що і Кримінальний, і Цивільний процесуальні кодекси дозволяють надсилати повістки за допомогою СМС-повідомлень. Проте в Кодексі адміністративного судочинства таких норм немає.

«Якщо проект запрацює, не буде технічних проблем, то ініціюватимуться зміни до КАС щодо можливості направляти СМС-повістки. У такому разі можна буде

не витрачати кошти на відправлення повісток поштою», — пояснив заступник гендиректора ДП «ІСС».

Сторони при поданні позовної заяви просто мають зазначити, що хотіли б отримувати СМС-повістки й вказати номер телефону. «Ми матимемо відомості про доставлення чи недоставлення. Це зручно й не потребує додаткового навчання працівників суду», — підкреслив В.Живаєв.

Він розповів, що текст однієї повістки — це 6—7 СМС-повідомлень. «Це мінімум у 8 разів дешевше, ніж відправляти повістки поштою. Крім того, повістки доставлятимуться більш оперативно, це зекономить багато часу. Не потрібно роздруковувати повістку, клеїти марки, нести конверт на пошту тощо. До чого ми йдемо? До можливості відправлення сторонам документів у електронному вигляді. У планах нашого підприємства реалізація цього функціоналу до кінця року», — наголосив В.Живаєв.

Він пояснив, що на першому етапі документи відправлятимуться і поштою, і електронними засобами. На другому етапі від паперових документів планується відмовитися. Умова переходу до другого етапу — внесення змін до процесуальних кодексів: передбачити, що акти направляються лише в електронному вигляді.

«Ми впевненими кроками йдемо до електронного суду. Це буде зручно і сторонам, і суду. Це приведе до економії бюджетних коштів», — зробив висновок В.Живаєв.

Можливо, у недалекому майбутньому, сидячи в зручному кріслі перед комп’ютером у себе вдома чи на роботі, можна буде не тільки подати позовну заяву до суду, а й за допомогою відеоконференцзв’язку брати участь у засіданні. А йти до суду — не обов’язково. Усе за тебе зроблять ІТ, з доставленням додому.

 Пряма мова 

МИХАЙЛО ЦУРКАН, заступник голови Вищого адміністративного суду:

 

— Упровадження ІТ в судах — це не данина моді, а шлях до прозорості в діяльності суду, один зі шляхів забезпечення доступу до судочинства. Цій проблемі приділяють увагу всі судові системи, які ставлять собі за мету наблизити Феміду до громадянина. Якщо ви слідкуєте за подіями в юридичному житті, то, мабуть, знаєте: не так давно в Санкт-Петербурзі відбувся форум. Одна з тем, яка на ньому порушувалася, — впровадження сучасних інформаційних технологій у судочинстві. У Росії поставили завдання впродовж кількох років зробити судочинство в арбітражному процесі доступним для кожного громадянина, який зможе в режимі он-лайн у будь-який час спостерігати за будь-якою справою (крім закритих частин засідання). Це надихає і нас на плідну працю — на службу судочинству потрібно поставити всі новітні досягнення.

ЗА МАТЕРІАЛАМИ